My Favourite Song

Loading...

Pesanan Daripada Ayiz Dan Lia

Pesanan Daripada Ayiz Dan Lia
Selamat datang ke laman web kami ini, semoga terhibur dengan karya-karya yang telah kami hidangkan buat santapan semua.. Akan tetapi, jangan sesekali copy our karya - Ayiz & Lia

Jumlah Insan Yang Sudi Mengunjungi Blog ini..

16 November 2012

Cerpen : Akanku Nanti Cintamu..! ( Part 4 - Last Part )

DETIK demi detik berlalu. Hari berganti hari. Si dia yang ditunggu belum pun hadir memunculkan diri. Diam sediamnya. Bisu-sebisunya. Laporan polis sudah dibuat namun, masih belum ada berita.
            Wahai Adam, pulanglah dikau ke dalam pelukanku ini. Ku menantimu sepanjang hari. Setiap degup jantungku, setiap hembusan nafasku. Ku memikirkan dirimu yang hilang entah ke mana.
            Aku mengambil sebuah buku nota. Inginku tulis perasaan dan jiwaku ketika ini yang sangat tersiksa disebabkan oleh kehilangannya.
            Please, don’t leave me. I’m shouting and shouting to call you! Where are you now? Don’t leave me, please, don’t leave!!
            Air mata laju mengalir. Setiap detik bersamanya sangat berharga. Adam, saya menantikan kepulangan awak.
            Too deeply in love, I can’t forget it. I’m still waiting for you.. Our time has stopped, it seems like you’re next to me.. Do not leave, don’t leave me! Don’t leave, don’t make me cry! Come back to me!
            Like the petals falling down, you are going futher and futher. Watching in the mirror, I look like a crazy woman. My body keep trembling uneasily. It is very sad, letting a tear drop.
            Aku memandang ke luar. Hujan renyai-renyai seolah memahami perasaanku ketika ini. Air mataku menitis untuk kesekian kalinya.
            Using the rain to hide my tears, can we also do that with all our memories? Will your face disappear this way?
            My heart that’s placed on the edge of your shirt. Will it be teared, discared, hided or burned? Or staying like perfume, like a stigma or like a brand? Remember this abandoning, I don’t wanna cry.
            Everyday you are still in my worlds, you are teasing me. There is no way to cut off this fate. I just can’t let it go like this...
            I’m the one who’s very in pain. The seperating part, my love that dies, it’s pitiful and hard to bear. I’m again lonely tonight..
Arrisya
20.02.2012
            Lonely? Itu lah perasaan aku ketika ini. Aku pegang bantal itu. Cuba mencari bau Adam. Nampaknya, aku akan tidur bertemankan wangian dari tubuhnya. Berapa lamakah ia akan menjadi begini??

AKU duduk sendirian di bilik pejabat milik Adam. Sekarang, tugasku ialah untuk mengambil alih pekerjaannya. Menjadi seorang CEO bukanlah senang, bagaimana Adam boleh bertahan ye?
            Tiba-tiba, aku teringat tentang sesuatu. Ah! Banganglah aku ini! Macam mana boleh lupa ni? Urgh! Aku membuka fail terakhir yang Adam semak. Ini dia! Projek di Rawang!
            Aku akan mencari dia di sekitar sini. Aku pasti akan menjumpai sesuatu di sana dan mungkin juka aku bertuah boleh berjumpa dengan Adam. Insya-ALLAH, mudah-mudahan urusanku di sana akan dipermudahkan.
            Adam, here we come!

“AKHIRNYA, sampai juga kita di Rawang kan?” tanya aku kepada Adlina. Dia ingin mengikutku ke sana untuk memastikan aku tidak apa-apa.
            “Mudah-mudahan, kita akan dapat petunjuk di sini kan kak?” ujar Adlina. Aku tersenyum ke arahnya.
            “Insya-ALLAH, kita akan jumpa abang. Yang paling penting ialah..”
            “Kerjasama!” potong Adlina. Aku tersenyum.
            “Bukanlah! Yang penting kita harus berusaha dan tawakal ke hadrat Ilahi,” ujarku sambil tersenyum.
            “Akak, Lina rasa abang mungkin terjatuh ke dalam gaung-gaung ni. Kakak cuba tengok, sepanjang area Rawang, ada gaung kan?” ujar Adlina.
            “Dan akak rasa, pasti ada jalan untuk kita turun ke dalam gaung ni..” ujarku pula.
            “Akak! Itu ada lorong kecil! Dia menuju ke bawahlah!” ujar Adlina. Aku segera memusingkan stereng untuk memasuki lorong kecil itu. Aku memandu sebentar sebelum berhenti.
“Kita berhenti buat apa?” tanya Adlina.
            “Sengaja, akak nak masuk ke dalam hutan sebentar.Lama juga tak masuk hutan!” ujarku selamba.
            “Akak biar betul!” ujar Adlina tidak percaya. Aku tersenyum nipis lalu membuka pintu belakang untuk mengambil kamera.
            “Betul, just a few minutes. I promise, akak nak tangkap gambar hutan di sini. Please..” ujarku manja. Adlina hanya mengikuti langkahku.
            Kami melangkah jauh ke dalam hutan. Rasa terujaku untuk menangkap gambar membuatkan aku sanggup digigit serangga demi memenuhi minatku yang satu itu.
            “Ah!” Adlina mengaduh kesakitan. Aku segera memberhentikan langkah lalu menghampirinya.
            “YA ALLAH! Akak rasa kaki kamu terkehel ni. Tu lah, dah tahu nak masuk hutan, yang pakai high heels tu sebab apa?” tanya aku. Pergelangan kaki Adlina sudah pun membiru.
            “Mana lah Lina tahu yang Lina akan terkehel!” balas Adlina. Aku menggarukan kepalaku. Siapalah yang ingin membantuku di ketika ini?
            “Awak tak apa-apa?” tanya seorang pemuda. Aku segera mengalihkan pandangan ke arahnya..

“SAYA tak apa-apa, cuma adik saya je. Kaki dia terkehel,” ujarku.
            “Ermm.. Saya Aril. Kebetulan, ibu saya pandai mengurut. Jom, saya bawa awak pergi berjumpa dengannya,” ujar Aril.
            “Saya Arrisya ni adik saya, Adlina,” ujarku. Lina hanya tersenyum.
            “Saya ada kereta, awak boleh tolong angkat Lina masuk dalam kereta dan bawa kami ke rumah awak?” tanyaku perlahan. Aku berharap sangat supaya Aril setuju.
            “Jom. Saya angkat awak,” ujar Aril lalu menggendong Adlina. Aku segera mengikuti jejak langkah mereka.

LELAKI itu membuka matanya. Kelihatan suasana yang begitu asing di pandangannya. Dia memicit perlahan kepalanya yang sakit.
            Pintu dibuka dari luar. Puan Sara membawa semangkuk air seperti biasa untuk mengelap tubuh lelaki itu.
            Alangkah terkejutnya dia apabila melihat lelaki itu telah sedar.
            “Alhamdulillah, akhirnya kamu dah sedar. Kamu tahu tak yang kamu dah koma selama 2 minggu,” ujar Puan Sara.
            “Di mana saya?” tanya lelaki itu.
            “Kamu di rumah mak cik. Mak cik jumpa kamu di hutan berdekatan sini. Tapi kan, nama awak siapa?” tanya Puan Sara. Lelaki itu menggeleng.
            “Tak tahu.. Saya tak ingat apa-apa,” ujar lelaki itu. Puan Sara mengetap bibirnya.
            “Awak cuba ingat sesuatu tapi jangan terlalu memaksa tahu, saya nak sediakan baju untuk awak mandi,” ujar Puan Sara seraya berlalu.
            Lelaki itu tertunduk sendiri. ‘Siapa aku? Apa yang berlaku kepada aku?’

“IBU!” panggil Aril. Puan Sara segera bergegas keluar. Alangkah terkejutnya dia apabila melihat anaknya pulang bersama dua orang perempuan.
            “Masuklah,” ujarnya kepada wanita-wanita itu.
            “Ibu, ini Arrisya dan itu Adlina. Adlina, kaki dia terkehel waktu Aril jumpa mereka. Kebetulan ibu pandai mengurut sebab itu Aril bawa mereka pulang,” ujar Aril. Puan Sara hanya tersenyum.
            “Jom, mak cik urutkan kaki kamu,” ujar Puan Sara lalu menarik kaki Adina untuk diletakkan ke atas ribanya. Adlina mengetap bibirnya. Rasa malunya kepada Aril menggunung.
            “Aril.. Masuk dalam,” ujar Puan Sara tegas. Aril segera masuk ke dalam.
            Pintu dikuak dari dalam. Aku memandang ke arah pintu itu. Mak cik ni ada berapa orang anak lansung?
            Kelihatan seorang lelaki keluar dari dalam bilik itu dan dia menyerupai..
            “Adam!” ujarku kuat. Namun, aku segera menutup mulut. Adlina memandang tepat ke arah lelaki itu.
            “Abang..” panggil Adlina. Puan Sara memandang pelik ke arah Arrisya dan Adlina. ‘Tak akan mereka ni keluarga lelaki ini kot. Kalau macam tu, aku dah selamatkan anak orang kaya lah,’ ujar Puan Sara di dalam hati.
            “Awak.. Adam kan?” tanyaku perlahan. Mungkin, aku tersilap.
            Lelaki itu hanya menjungkit bahu.
            “Maybe..” ujarnya selamba. Aku segera bangkit.
            “What are you mean by maybe?” tanya aku dengan penuh syak wasangka.
            “Mak cik ni jumpa aku di dalam hutan, bawa aku datang sini, rawat aku. Aku dah koma dua minggu tau,tadi baru aku bangun!” ujarnya kasar. Aku tersentak. Adam tak pernah bersikap kasar dengan aku.
            “Jom buat ujian DNA!” putus Adlina.
            “Kita pergi ke hospital nanti, lepas Lina habis kena urut,” ujarku lantas keluar dari rumah. Aku mencapai telefon bimbitku.
            “Airiz, I think I have found Adam!” ujarku.
            “WHAT?!” jerit Airiz.
            “Janganlah jerit! Pekak juga telinga Risya kalau macam ni! Dah, abang pergi Rawang sekarang,” ujarku lantas mematikan panggilan.
+        Area mana?
-          Area tempat accident tu, then kalau Riz perhati elok-elok, Riz akan nampak lorong then Riz masuk lorong tu sampai jumpa kereta Risya.
+        OK. Tunggu tahu! Riz cuba sampai cepat..
-          Ai’ Ai’ Captain!
“Awak siapa?” tanya Amalia. Aku mengurut dada. Fuh! Terkejut! Nasib tak melayang!
“Arrisya,” aku menghulungkan tangan.
“Amalia,” dia menyambut huluran tanganku.
“Erm, awak buat apa di sini?” tanya Amalia.
“Tadi, saya di hutan. Tiba-tiba, kaki adik saya terkehel. Dalam suasana kelam-kabut tu, Aril datang dia bawa kami ke rumah. Sekarang, adik saya kat dalam tengah mengurut,” ujarku. Amalia hanya tersenyum lantas masuk ke dalam rumah.
Aku menikmati panorama indah di sini sebelum aku dikejutkan oleh bunyi hon dari sebuah kereta. Amboi! Cepatnya! 45 minit derr! Gerenti lepas ni banyaklah ‘surat cinta’ yang melayang masuk ke dalam rumah.
“Where is him?” tanya Airiz sambil memegang lenganku.
“Abang, boleh jadi hati-hati sikit tak? Abang pecut sampai berapa? 160km/h hah?” bebelku kepada  Airiz.
“Abang cuma nak jumpa Adam. Please, where is him?” ujar Airiz.
“Dalam rumah,” ujarku. Airiz segera masuk ke dalam rumah.
“Abang Riz?” panggil Adlina. Dia memandang pelik ke arah Airiz.
“Kakak panggil ke?” ujarnya lalu memandnag ke arahku tepat.
“Kakak tak panggil, dia yang muncul tiba-tiba,” ujarku selamba.
“Oh..”ujarnya perlahan. Adlina ni kenapa? Dia tak suka ke kalau Airiz datang? Pelik giler perangai budak ni..
“Jom,” ujar lelaki itu. Airiz, Arrisya dan Adlina mengalihkan pandangan ke arahnya.
“Adam?” ujar Airiz.
“Entah, kalau DNA aku sepadan. Maknanya aku Adamlah..” ujar lelaki itu selamba. Airiz mendekatkan telinganya ke arahku.
“Sikap dia dengan Adam lansung tak sama! Harap muka je sama..” kutuk Airiz. Aku mencubit lengan Airiz kuat. Selamba je kutuk laki aku!
“Mak cik, ini sedikit penghargaan daripada saya sebab tolong urut adik saya tadi,” ujarku lalu menghulurkan beberapa not RM50.
“Eh, tak apa. Mak cik ikhlas..” tolak Puan Sara.
“Terima je mak cik. Tak baik tolak rezeki,” ujar lelaki itu selamba. Ya Allah, ni Adam ke klon dia?
“Betul, cakap dia itu mak cik. Terima ajelah, saya ikhlas,” ujarku pula. Puan Sara mengambil duit itu dengan teragak-agak. Di dalam hatinya, dia bersyukur kerana dipertemukan dengan wanita yang baik hatinya.
“Terima kasih,” ujar Puan Sara.
“Sama-sama, kami minta diri dulu ye. Awak, ikut saya. Kita ke hospital,” ujarku lalu masuk ke dalam kereta. Lelaki itu kemudiannya menaiki kereta Mazda 3 milik Airiz.

AKU menanti dengan penuh debaran.Tempoh dua minggu yang diberikan oleh doktor sudah pun berakhir. Sebentar lagi, keputusan DNA akan dikeluarkan. Aku memandang Adlina yang kegelisahan. Dia memang cepat gelabah.
            Moga-moga, dialah orangnya.
            “Cik Adlina, Encik Adam. Jemput masuk,” ujar seorang jururawat. Adam – yang entah betul atau tak tu - dan Adlina masuk.
            Aku menanti dengan penuh kegelisahan. Airiz mengurut lembut bahuku. Aku memandang ke arahnya, dia hanya tersenyum nipis. Aku membalasnya dengan senyuman hambar.
            Adam – yang entah betul atau tak tu - dan Adlina keluar daripada bilik doktor.
            “Lepas ni, aku kena pindah rumah kau orang ke?” tanyanya selamba. Lansung tiada perasaan. Aku memandangnya pelik.
            “Hah? Lina?” aku mengerutkan kening.
            “Dia Adam,” aku memandang Adlina sekali lagi dengan renungan tajam. Dia hanya mengangguk.
            “Yes, it is him,” ujar Adlina. Aku menyandarkan badan.
            Alhamdulillah! Aku mamanjatkan syukur ke hadrat Ilahi.

“MAMA!” panggilku lantas memeluk Tengku Syakirah.
            “Kenapa ni Risya? Mama tengok kamu excited sangat ni kenapa? Tak pernah-pernah lagi kamu excited macam ni selepas Adam hilang,” ujar Tengku Syakirah pelik.
            “Because, Adam is back!” ujarku senang.
            “What?!” Tengku Syakirah memandang ke arah Adam yang baru keluar dari kereta. Tengku Syakirah kemudiannya memandang tepat ke dalam anak mataku. Aku hanya mengangguk, dalam erti kata lain aku mengaku yang itu adalah anaknya yang dirindu selama ini.
            “Adam! Anak mama! Adam pergi mana sebelum ni?” tanya Tengku Syakirah lantas memeluk tubuh Adam namun dia menolak.
            “Saya accident, koma dua minggu,” ujar Adam. Tengku Syakirah merenungku pelik.
            “Dia hilang ingatan, sebab tu perangai dia berbeza,” ujarku. Tengku Syakirah mengangguk faham.
            “Dah, Risya bawa Adam naik bilik. Nanti turun, mama nak tanya sesuatu,” ujar Tengku Syakirah.
            “Airiz, masuk minum dulu. Lina, you too. Naik atas mandi lepas tu turun,” ujar Tengku Syakirah.
            “Menjunjung titah, Puan Tengku Syakirah. Cik Tengku Adlina Syafiqah naik ke atas untuk bersiram dahulu,” ujar Adlina selamba lantas naik ke biliknya.
            “Tengku Adlina Syafiqah!” jerit Tengku Syakirah bengang. Patutkah dia diperli sebegitu oleh anak sendiri. ‘Aku ni nampak macam queen control ke?’
            Aku tertawa. Macam-macam hal lah Lina ni.
            “Mama ni nampak macam queen control ke?” tanya Tengku Syakirah. Adam hanya menjongket bahu.
            No comment,” ujar Airiz. Aku tersengih.
            “Tak.. Tapi nampak macam Queen Elizabeth!” ujarku lalu berlari naik ke tingkat atas.
            “Tengku Arrisya Sofea!” jerit Tengku Syakirah.
            “Kamu tengoklah isteri kamu tu, Adam!” ujar Tengku Syakirah kepada Adam.
            “Biarlah dia..” balas Adam selamba.
            “Pening kepala mama dengan sikap kamu semua ni!” ujar Tengku Syakirah sambil menggelengkan kepalanya.

“CANTIK gambar. Kita di mana waktu ini?” tanya Adam. Aku mengalihkan pandangan ke arahnya.
            “New Caledonia..” balasku. Adam merebahkan badannya ke tilam. Dia melelapkan matanya.
            Aku memandang pelik ke arah Adam. Setahu aku, Adam tak suka tidur petang kerana itu akan membuatkan dia menjadi pelupa. Adam versi terbaru ni lain pula perangainya. Takkanlah satu jasad dua jiwa kot? Naik seram den..
            Aku merebahkan badan di sebelahnya lantas memeluknya. Perkara yang biasa aku lakukan waktu hendak tidur. Adam menolak tanganku.
            “Boleh tak jangan peluk-peluk macam ni! Rimas tahu! Orang nak tidur pun susah!” ujar Adam keras. Dia bangun lalu mengambil bantal lantas merebahkan badannya di atas sofa.
            Aku tersentak. Memang lain orang, lain perangai! Ni orang yang sama, perangai je lain! Ergh! Aku mana boleh tidur tanpa Adam! Dulu pun aku ambil bantal, sekarang ni bantal pun dia ambil. Eh! Wait for a minute! Bantal yang dia ambil tu bukan bantal aku ke? Argh! Dahlah aku hanya boleh tidur dengan bantal tu!
            Ambil jelah bantal Adam. Kalau aku tak boleh tidur, akanku hempuk-hempuk bantal ni!

AKU tersentak apabila ada orang merempuh masuk bilik pejabatku. Argh! Serabut kepala! Aku dah pesan dekat Kak Syira yang aku tak mahu diganggu! Entah, malaun mana ntah yang tak faham bahasa!
            Adam masuk lalu duduk di hadapan aku. Ceh! Malaun ni ka? Amboi, Risya! Mulut! Tak tahu nak handle! Cakap yang buruk-buruk tentang suami sendiri.
            Padanlah pun Kak Syira tak boleh nak halang. Big Boss sudah mari ma..!
            “Apa?” tanyaku sepatah.
            “I’m bored. And, I think, I don’t want any picture in this office and our bedroom. I’m sick looking  at the picture!” ujar Adam.
            “Encik Adam, kita di pejabat sekarang. And for your information, I never agree to put the pictures in our bedroom and this office but you want it!” ujar aku tegas. Aku cakap lembut-lembut pun dah tak guna kerana Adam di hadapanku ini ialah orang yang selfish! Kasar! Cakap ikut sedap hati! Urgh! Panas hati aku cakap dengan mamat ni!
            “Then, saya akan buang gambar-gambar tu semua,” ujar Adam tegas.
            “ Jangan buang, letak dalam almari saya. Saya nak simpan,” ujarku. Kalau dia buang sungguh-sungguh kan naya! Mahal tu! Biarpun aku kaya tak beerti yang aku akan buang barang ikut sedap hati aku je!
            “Okay,” ujarnya seraya berlalu. Aduih! Pening kepala aku! Ergh! Kalau dia accident lagi, hilang ingatan lagi gerenti perangai dia pun berubah lagi. Masaklah kalau macam ni!

ADLINA melangkah keluar dari keretanya. Dia membelek telefonnya. Tanpa disedari, dia terlanggar seseorang.
            “Ops, sorry! I’m very sorry!” ujar Adlina perlahan lantas mengutip fail lelaki itu yang terjatuh.
            “It’s okay,” ujar lelaki itu.
            Adlina bangun. Dia menyerahkan fail itu kepada lelaki itu.
            “Adlina?” tanya lelaki itu. Adlina mengangkat mukanya.
            “Aril? Wow, what a suprise! Bila masuk?” tanya Adlina.
            “Baru je daftar masuk. Kaki awak macam mana dah okey?” tanya Aril.
            “Okey je,” ujar Adlina.
            “Awak, saya berterima kasih sangatlah dengan kakak awak!” ujar Aril.
            “Kak Risya? Kenapa?” tanya Adlina.
            “Sebab dia berikan saya biasiswa dan peluang untuk belajar di sini. Jangan lupa tahu, ucap terima kasih pada kakak awak,” ujar Aril seraya berlalu. Adlina mengetap bibir. Biarpun berpisah tujuh lautan, jika ada jodoh kita pasti akan bertemu lagi, Aril.

HUBUNGAN aku dan Adam semakin renggang. Selepas kami tinggal di rumah sendiri, Adam semakin kerap keluar dari rumah. Aku mulai berfikir dan bertanya kepada diri sendiri. Dia ada kekasihka di luar sana?
            Aku mengambil buku notaku aka diariku. Aku mulai menulis..
Aku telah menunggu cintamu,
Pada ketika dahulu...
Kau menerima cintaku,
Lalu menyintaiku dengan sepenuh hatimu..

Jarak memisahkan kita,
Untuk menguji cinta kita,
Adakah kita akan kekal pada cinta kita,
Dan terus setia bersama janji kita?

Ya Allah, mengapa aku diuji sekali lagi?
Hari kebahagiaanku menjadi sepi,
Dia tidak hadir menjemput diri,
Meninggalkanku oh sendiri,

Terbanglah dikau wahai mimpi,
Diri yang diuji kerap ditangisi,
Pulanglah dikau wahai kekasih hati..
Ku menunggumu setiap hari..

Detik ini yang kutunggu,
Kepulanganmu sangat bererti bagiku,
Keadaan dirimu bukanlah halangan bagiku,
Kerana ku menyintaimu dengan sepenuh hatiku..

Akan ku tunggu cinta itu,
Mekar semula di taman hatimu,
Namun ia tidak semudah itu,
Kerana dirimu sudah pun menjauh dariku..

Arrisya
06.06.2012
            Aku mengingati semula semua kisahku bersama dirinya. Dari sebelum nikah hinggalah sekarang. Hurm, aku diuji lebih banyak daripada dicintai..

GELAGAT pasangan itu aku pandang dengan perasaan cemburu. Oh, ini rupanya kerja dia. Dating je sepanjang hari! Huh! Aku tak tahu dah nak buat apa. Aku  tak nak menjadi penghalang cinta mereka.
            Tapi, aku juga tak nak kehilangan Adam. Ya Allah, berikanlah aku kekuatan agar mampu menghadapi semua ini.
            Ya Allah, ampunkanlah aku. Dosa aku sudah terlalu banyak! Aku tak tahan hidup begini. Jadi, biarkanlah aku pergi untuk kebahagiaan mereka...

AKU menandatangan surat kebenaran berpoligami itu dengan perasaan teragak-agak. Aku harus kuatkan diri. Ya Allah, berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi semua ini. Aku insan yang lemah lagi hina.
            Ya Allah, kuatkanlah hati aku untuk menulis surat ini. Ya Allah.. Aku mohon kepadamu agar kurniakanlah aku hati yang cekal dan tabah sewaktu aku pulang nanti. Didiklah hati aku agar tidak berasa cemburu kepada maduku nanti, Ya Allah.
            Ya Rabbi, Ya Rahman, Ya Rahim... Hanya kepadamu aku merayu. Tunjukkanlah aku jalan yang lurus, Ya Allah. Jangan biarkan aku tersesat ke dalam lembah yang penuh noda. Sesungguhnya, aku hanya manusia yang hina.
            Aku menulis surat itu dengan perasaan yang berbaur.. Namun, aku harus pergi untuk menenangkan hati ini..
            Adam, sewaktu awak membaca surat ini (walaupun saya tahu kemungkinan besar awak membacanya mungkin 2 hari selepas tarikh ini ataupun seminggu), saya sudah berada jauh dari awak. Jangan tanya di mana, kerana saya sudah memberitahu awak sebelum ini. Itupun, kalau awak masih ingat segala cerita kita.
            Awak, di atas meja solek saya, ada surat keizinan untuk berpoligami. Saya izinkan awak untuk beristeri dua. Yalah, siapalah saya ni kan? Orang yang lansung awak tak cinta! Saya berharap awak sudah pun bernikah sewaktu kepulangan saya nanti kerana saya tak ingin melihat awak menikahi gadis lain di hadapan saya.
            Akhir kata, saya berdoa yang awak dan gadis pilihan awak akan bahagia..
Arrisya
18.06.2012
            Aku menangis tersedu-sedan. Aku berharap yang keputusan ini tepat. Aku melangkah keluar dari rumah itu..

ADAM memandu keretanya. Hatinya sangat sakit apabila melihat kekasihnya curang. Ingatkan dia setia, rupanya haprak! Dia menekan kuat pedal minyak.
            Malang tidak berbau, dia telah terlanggar sebuah kereta di hadapannya. Kepalanya terhantuk di stereng.
            Pemandu kereta yang berada di hadapan mengetuk cermin kereta Adam. Dia berasa cemas apabila Adam pengsan. Dia segera mengambil penukul untuk mengetuk cermin tingkap.
            Namun, tingkahnya terhenti apabila dihalang oleh seseorang.
            “Kenapa awak nak ketuk cermin kereta ini?” tanya Adlina. Di sisinya ada Aril yang setia menanti.
            “Pemandu dia pengsan!” ujar pemandu kereta itu yang bernama Rizki.
            What?! Aril awak pergi tengok abang Adam. Try kejut dia,” arah Adlina cemas.
            “Awak kenal dia ke?” tanya Rizki.
            “Dia abang saya,” ujar Adlina pula. Dia menelefon Arrisya. Anehnya, telefon Arrisya ditutup.
            “Ah! Kakak! Sekarang juga dia nak off phone,” bebel Adlina.
            “Aril, abang dah sedar ke belum?” tanya Adlina.
            “Belum,” jerit Aril.
            “Tiada jalan lain, awak ketuklah cermin ni!” ujar Adlina. Rizki segera memecahkan cermin tingkap itu.
            Dia membuka pintu itu.
            “Abang! Abang! Bangun abang!” ujar Adlina sambil menggoyang tubuh Adam.
            “Iqa, I rasa kepala abang you terhantuk dengan sterenglah,” ujar Aril.
            “Aril, Rizki. Tolong angkat abang Adam ke dalam kereta,” ujar Adlina. Aril dan Rizki segera memapah Adam ke kereta Adlina.

“RISYA!” jerit Adam. Adlina tersentak daripada lenanya.
            “Abang,” ujar Adlina.
            “Lina, mana akak? Abang dah ingat semuanya sayang,” ujar Adam. Adlina terpaku. Dia segera memeluk Adam.
            “Lina tak dapat call, akak. Abang cuba balik. Kakak ada di sana kot,” ujar Adlina.
            “Meh kunci kereta. Abang nak pinjam,” ujar Adam selamba. Adlina menyerahkan kunci kereta kepada Adam. Adam segera turun lalu memandu ke rumahnya.

“SAYANG?” panggil Adam. Dia ke dapur. Kosong. Ruang tamu. Kosong. Bilik? Adam segera memasuki bilik itu. Kelihatan satu nota tertampal di atas cermin.
            Dia merenyuk nota itu. Tubuhnya bergetar. Jiwanya resah. Hatinya terluka. Fikirannya buntu. Ke mana Arrisya pergi?
            “Argh!!” jeritan Adam bergema di dalam rumah itu.

AKU memandang ke arah pantai. Tenang dan damai jiwaku sekarang. Hendak tahu aku di mana sekarang? Aku sekarang di Pulau Tioman. Menenangkan diri.
            Aku mengambil MP3 lalu memasang ear phone di telinga. Lagu Tahajjud Cinta nyanyian Siti Nurhaliza bergema.

Kau datang ketika duka,
Dan bintang bercahaya,
Tunjukku ke jalan syurga..

Kau datang ketika duka,
Dan bintang bercahaya,
Tunjukku ke jalan syurga..

            Adam.. Kedatanganmu membuatkan aku sedar erti cinta. Kau membuatkan aku lebih mencintai-Nya. Kau membuatkan aku sedar akan Qada’ dan Qadar yang ditakdir oleh-Nya. Kau mengajar aku erti cinta, kesabaran dan kemuliaan. Kaulah ‘Adam’ yang ditakdirkan untukku.

Ku haus di tengah laut,
Lemas mencari tempat berpaut,
Kirimkan aku kekuatan,
Serta pedoman di kesesatan..

            Adam.. Kau memberi aku kekuatan, untuk terus berpegang kepada agamaku. Kau memberi sinar ‘nur’ dalam hatiku.

Ku sunyi dalam gembira,
Perit pedih tanggung derita,
Sungguh aku bukan wali,
Yang suci dari hina dan benci..

Kau datang ketika duka,
Dan bintang bercahaya,
Tunjukku ke jalan syurga..

Terlalu lama aku mencuba,
Terlalu banyak cinta yang ku damba..
Tiada yang sempurna
Hanyalah fana,
Tuhan ampuni hambaMu..

            Ya Allah, ampunilah dosaku. Sucikanlah hatiku agar sesuci hati seorang nabi.

Kau datang ketika duka,
Dan bintang bercahaya,
Tunjukku ke jalan syurga..

Ku rebah di dada malam,
Memecah dendam yang lama diam
Kutanggalkan baju dunia,
Dakapku dengan selimut Syurga.

Ya Tuhanku, hanya Padamu,
Tempat mengadu segala rindu,
Limpahiku rahmat kasihMu,
Dalam Tahajjud Cinta Bersujud...

            Ya Allah, tiada tempat untuk aku mengadu setiap perih dan derita yang ku lalui sekarang ini. Tiada yang mengerti betapa remuknya hatiku ketika ini. Tiada yang mengerti hati diriku ini, hanya Kau tempatku mengadu..
            Air mataku menitis lagi.. Aku mengambil buku notaku. Ilhamku kembali lagi..

How come I keep crying like this?
Because of you I’m so hurt when I think about you like that..
Why do I keep being like this?

When I smell your scent, again I
When I see your picture, again I
Even today when I thought of you, I

I’m so hurt, I’m hurt
I really didn’t know it would hurts this much
Really hurt, my heart hurts,
I really really didn’t know I would miss you like this.
I’m so hurt..

I can’t take even one more step..
As I go futher I’m so hurt..
When I look at you like this..

This night is so long..
I miss you so much
When I thought of you, I’m again..

I’m so hurt, I’m hurt
I really didn’t know it would hurts this much
Really hurt, my heart hurts,
I really really didn’t know I would miss you like this.
I’m so hurt..

Don’t leave me like this..
Please stop, don’t hurt me!

I’m so hurt, I’m hurt
I really didn’t know it would hurts this much
Really hurt, my heart hurts,
I really really didn’t know I would miss you like this.
I’m so hurt..
Arrisya
21.06.2012
            Aku tersentak apabila ada suara yang menegurku.
            That book again, tak pernah nak berenggang lansung dengan buku itu,” ujar Adam. Aku memandang ke arahnya. Macam mana dia tahu aku ada di sini?
            “Macam mana awak tahu saya ada di sini?”
            “Ada seorang perempuan ni beritahu saya yang pantai adalah tempat kegemaran dia, dia cakap macam ni. Inilah tempat kegemaran saya, apabila saya ada masalah saya akan datang ke sini. Untuk menteteramkan jiwa saya..” ujar Adam. Aku tersentak. Ayat aku tu! Takkan dia dah ingat kot?
            “Huh? Entah perempuan mana yang beritahu awak itu? Awak kan ramai kekasih..” ujar aku selamba.
            “These two lips that whispered love. These two eyes that close at the right chance. I love you and I’m sure you do, too. I will be there by your side and I’m only gonna look at you. I will never looking at somebody else. Please stay here, I’m asking you for a favor. I’ll treat you better, I can’t let you go. This place is a paradise only if you are here. A paradise that has locked you in against your will. A sad paradise where you can’t leave even when you wake up. A paradise where we can be together forever. Every night, I filled myself up with you. A night with your arms wrapped around and your breath rising sharply. The best paradise. Without you, it just a hopeless world. I’m gonna hold you a little longer. I’m only gonna look at you a little more. Until my hearts cools off.. Because only you in my heart.. Saya rasa saya hanya ucapkan ayat itu kepada orang yang saya sangat cintai, iaitu isteri saya,” aku mengetap bibir. Ya, dia dah ingat segalanya. Jika tidak, takkanlah dia boleh cakap semua itu. Hanya aku yang mendengar tutur bicaranya ketika itu.
            “Mungkin, awak cakap kepada isteri kedua  awak. Bukan begitu Encik Adam?” balasku semula.
            “Saya rasa saya akan kena pancung kalau saya ada isteri kedua pada enam tahun lepas,” ujar Adam.
            Aku menjongket bahu lantas berlalu pergi. Baru setapak langkahku melangkah, aku ditarik ke belakang lalu jatuh di atas riba Adam.
            “Hanya awak yang saya cintai, dari dulu hingga sekarang. Tiada yang lainnya,” ujar Adam. Fikir Risya, fikir! Macam mana nak patahkan ayat lelaki ini.
            “Maknanya awak sengaja permainkan perasaan kekasih awaklah ni?” balasku.
            “Dia yang mempermainkan perasaan saya, bukan saya. Saya paling benci orang yang curang,” ujar Adam. Aku tersenyum manis.

DUA TAHUN kemudian...
“Kak! Tengok Adif ni! Terlebih manja dengan pak su Aril dia! Lansung tak nak kawan dengan Lina!” ujar Adlina manja.
            “Biar je lah dengan mereka tu, kamu ni pun jealous nombor satu. Dengan Adif pun nak jealous,” bebelku.
            Bla! Bla! Bla! I don’t care! Abang ni pergi mana? Bawa lari Akiflah tu!” ujar Adlina geram.
            “La, Akif duduk dengan walid dia pun salah? Kamu ni Lina, mengandunglah cepat-cepat sikit! Tak pasal-pasal anak-anak akak yang jadi mangsa!” ujarku geram.
            “Akak cubalah ceramah benda lain, janganlah ceramah pasal anak pula dekat Lina, bosanlah!” ujar Adlina geram. Dia berlalu pergi. Aku menggelengkan kepala lalu membaca novel.
            Akhirnya, Adlina dan Aril menikah jua. Yang lawaknya, waktu habis-habis akad tulah aku nak beranak. Kan naya? Tak pasal-pasal hari kelahiran Adif dan Akif sama dengan hari pernikahan Adlina dan Aril.
            Oh, lupa perkenalkan anak-anak aku. Yang sulungnya ialah, Tengku Adif Shahrizal. Yang kedua, Tengku Akif Shahrizal. Dua-dua lelaki, alhamdulillah.
            Aku bersyukur di atas anugerahnya, aku dikurniakan ibu bapa yang baik. Suami yang penyayang, keluarga yang aman-damai, dan anak-anak yang soleh. Moga-moga kehidupan sejahtera aku ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat...
*__TAMAT__*

p/s : Sorry sangat-sangat sebab lambat post.. Jangan marah tau! Nanti kena jual..



Aku telah menanti cintamu pada ketika dahulu..
Salahkah aku untuk terus menanti cintamu?

1 comment:

fazi syah said...

wah gile..sedih nyaa..hehe

Search This Blog

Loading...

Back to home